FLUIDE PENTRU TRANSFERUL DE CĂLDURĂ


Lichidul de transfer termic sau așa-numitul antigel, fluid de transfer de căldură, etc., de obicei este lichidul care transferă energia termică de la generatorul de căldură(sisteme de încălzire, încălzitor ionic) la consumatoriî din locuință(radiatoare, ventiloconvectoare, încălzire prin pardoseală, etc.).

Cel mai popular agent termic pentru sistemele de încălzire este apa, gazele speciale sunt utilizate mai rar. Prin utilizarea apei ca agent termic ne putem confrunta cu mai multe probleme. Apa obișnuită conține săruri diluate, gaze și alți aditivi, care provoacă:

coroziunea suprafețelor sistemului de încălzire;
depunerea de săruri și calcar;
apariția de material biologic pe anumite suprafețe.

Toate acestea reduc semnificativ capacitatea de transfer al căldurii și echipamentelor de încălzire daune apreciabile. În plus, apa ca fluid de transfer termic poate fi utilizată numai la temperaturi pozitive(de peste 0 °C).

Există cerințe generale care se aplică tuturor agenților de răcire:

aceștia nu trebuie să conțină impurități mecanice;
nu trebuie să provoace coroziunea metalelor;
nu ar trebui să fie toxice și inflamabile;
utilizate în încălzitoarele ionice au cerințe specifice;
au o rezistență electrică optimă și stabilitate la ionizare.

Uneori sunt utilizat în sistemele de răcire ale automobilelor("antigel auto", etc.), au proprietăți chimice și sanitare specifice care le fac nepotrivite pentru acest scop și pot avea un impact negativ asupra funcționării sistemului de încălzire și chiar a sănătății umane.

Agentul termic STATERM conține aditivi speciali pentru a preveni formarea de calcar pe schimbătorul de căldură și pereții conductelor precum și evitarea coroziunii metalelor, precum și alți aditivi care asigură stabilitatea și previn formarea spumei. Totodată, agentul termic STATERM dispune de un mix echilibrat de inhibitori de coroziune care protejează radiatoarele din oțel, fontă, cupru, alamă, duraluminiu. Pentru a se asigura o funcționare sigură, fiabilă și pe termen lung compania STAFOR a dezvoltat și oferă o gamă largă de lichide de transfer termic și aditivi STATERM.

Company MAXXmarketing GmbH